7+1 dolog, amit szeretném, ha tudna a gyermekem, amikor elkezdi az iskolát

7+1 dolog, amit szeretném, ha tudna a gyermekem, amikor elkezdi az iskolát

Nem most kezdte a gyerkőcöm az iskolát, hanem tavaly, de úgy érzem, sok anyukának segíthet, ha elmesélem, mit suttogtam titkon magamnak, akkor, amikor a lányommal tavaly szeptember elsején elindultunk életében először az iskolába.

Tudom, hogy rettenetesen izgulsz és félsz, de örülj annak, hogy iskolás lettél, viseld büszkén a hátadon az iskolatáskát, mert ez azt jelenti, hogy valami új, valami nagyon jó dolog kezdődik! – ehhez hasonló gondolatok százával volt tele akkor a fejem, és bár nem mondtam neki, de én magam is rettenetesen izgultam és féltem. Kíváncsi voltam, hogy veszi majd az akadályokat, kik lesznek a barátai, mennyire szereti meg majd a tanulást, milyen lesz a tanító néni.

Talán az alábbi 8 pontot, ha akkor elmondtam volna neki, jobban megértette volna, hogy mi is történik, de őszintén szólva nem mertem beszélni, féltem, hogy megijesztem, inkább hagytam, hogy mindent saját maga tapasztaljon meg. Idén viszont már felszabadultan tudtunk ezekről a kérdésekről beszélgetni.

  1. Az a fránya korán kelés

Igen, mostantól még korábban kell kelni, mint eddig és bizony ezt nehéz lesz megszokni, de cserébe kárpótol az iskola rengeteg új baráttal és élménnyel, sok-sok újdonsággal és egy életre szóló tudással. Eddig, amíg oviba jártunk is korán keltünk, hiszen apának és nekem dolgozni kellett menni, téged pedig várt az ovi. Attól, hogy most iskolás lettél és reggel nyolckor már ceruza lesz a kezedben, csak még okosabb leszel.

  1. Lesz, amikor nem tudsz valamit

Ne csüggedj, ha valamit nem tudsz. Ilyen bizony sokszor elő fog fordulni. Azért járunk iskolába, hogy tanuljunk, ügyesedjünk, okosodjunk. Ha valamit ma nem tudunk, azt miután a tanító néni megtanítja, holnap már biztosan fogjuk tudni.

  1. Ne felejtsd el nap közben inni és enni

Az iskolában egymás után jönnek az órák, rövid szünetek viszont lesznek, amikor játszhattok majd együtt az udvaron, kimehettek a mosdóba, ehettek és ihattok. Ne feledkezz meg arról, hogy a kis szervezetednek is szüksége van folyadékra, lehetőség szerint igyál minden szünetben egy pár kortyot, attól hidd el, jobban megy majd a figyelés, jobban fogsz majd tudni koncentrálni. Megígérem cserébe, hogy hétvégenként azokat az ételeket fogom készíteni, melyek a kedvenceid. Lesz pizza és hamburger is! 🙂

  1. Legyél bátor, ügyes és figyelj oda

Ne ijedj meg attól, hogy ha felszólít a tanító néni, legyél bátor és ügyes és legyél büszke magadra még akkor is, ha valamit nem tudsz, vagy ha hibázol. Hidd el, nekem is a torkomban dobogott a szívem az első tanítási órán, amikor tanárként harminc gyerek előtt kellett órát tartanom. Izgultam nagyon. De legyőztem a félelmet, és minden nap jobb lettem, egy idő után belejöttem, és hozzászoktam a szerepléshez. Veled is így lesz, ebben biztos vagyok.

Vegyél egy nagy levegőt, koncentrálj a feladatra, és próbálkozz! Ha valami nem megy elsőre, ne add fel, következő alkalommal minden könnyebb lesz.

  1. Ne félj hibázni

Lesznek olyan napok, amikor semmi sem megy úgy, ahogyan kéne. Ez apával és velem is így van, egyszer minden szuperül megy, máskor meg hibákat hibára halmozunk. Felmászni egy hegy tetejére is nehéz, és sokszor nem is sikerül a hegymászóknak elsőre. Van, hogy újra kell próbálkozniuk és csak sokadszorra sikerül nekik a cél. Azok lesznek a sikeresek, akik nem adják fel, ha kell megpróbálják újra és újra, amíg el nem érik, amit akarnak. Hibázni vagy nem tudni valamit nem szégyen. Ez a tanulási folyamat része. Sok esetben a hibáinkból tanulunk a legtöbbet. Szóval ne félj attól, ha valami nem sikerül elsőre, vagy ha valami nem sikerül úgy, mint a többieknek. Sosem késő javítani, sosem késő tanulni, sosem késő elhatározni: ma lehet, hogy „csak” négyes lett, de holnap ötöst fogok írni.

  1. A kedvesség , mint kulcs beleillik minden zárba, és az összes ajtót kinyitja

Nem kell, hogy mindenki a barátod legyen, de legyél kedves mindenkihez. Sokan lesznek, akik nem lesznek a barátaid, vagy kicsúfolnak, esetleg elfordulnak, mikor feléjük tartasz. Nem kell velük foglalkozni, ha kedves vagy másokhoz, egy idő után ők is kedvesek lesznek hozzád.

  1. Én mindig ott leszek melletted

Bármilyen nehézséged, örömöd, bánatod, kérdésed lesz is az életben, hozzám bármikor fordulhatsz. Ne felejtsd el, hogy én ott állok melletted nap, mint nap és segítek, amiben csak tudok.

 

Ha van kedved, írd meg a véleményedet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.